SenseiPlus Messenger Marketing 1.0 Review

Hari ni saya nak review satu produk yang saya beli iaitu Messenger Marketing 1.0 daripada SenseiPlus di JVWarrior. Nak beli? Jangan risau.. ada tawaran pada hujung post ini.. baca dulu yer.

​Apa itu Messenger Marketing 1.0? 

Messenger Marketing 1.0 (MM1) ini adalah video tutorial yang mengajar untuk marketing atau promosi menerusi Facebook Inbox mengunakan software percuma dan bebayar seperti Manychat, Chatfuel, FB Inboxer dan sebagainya.

​Kelebihan Menggunakan Marketing Melalui Private Message ke Facebook Inbox

Terdapat beberapa kelebihan mengunakan konsep marketing melalui private massage ke Facebook Inbox iaitu:-

  1. Hampir 100% delivery rate. Takde masuk “SPAM BOX” macam tradisional emel marketing.
  2. Kadar open rate mesej tersebut adalah tinggi di sebabkan majoriti user/subscriber tidak dapat mengelak “notification” dari Facebook.
  3. Berbanding dengan Emel Marketing, kadar link click adalah lebih tinggi sepanjang saya mengunakan teknik ini. Sebelum ini, apabila saya emel  brodcast ke subscriber mengenai promosi.. kurang daripada 2% sahaja yang klik link dalam email tersebut berbanding hampir 16% bila broadcast ke Facebook Inbox.
  4. Lebih ramai penguna semak Facebook profile mereka berbanding emel inbox yang penuh dengan emel dan spam, user mungkin terlepas mesej tersebut.
  5. Prospek kenal page kita jadi engagement lebih tinggi walaupun baru kenal disebabkan kita hanya broadcast kepada yang pernah mesej Page tersebut.. jadi kebiasaanya dieorg tak terkejut sangat untuk terima dan baca mesej tersebut.

Apa yang diajar dalam Messenger Marketing 1.0?

Terdapat 11 video termasuk  6 video yang baru (kemaskini pada 2 Ogos 2017) . Klik tab di bawah ini untuk baca penerangan ringkas video-video ini​

Video #01 – Pengenalan

Update 2 Ogos 2017

Ringkasan:

  1. Pengenalan apa itu Messenger Marketing.
  2. Menerangkan dengan ringkas mengenai perbezaan antara Marketing Messenger versi 1, versi 2 dan versi 3.
  3. Menerangkan kelebihan mengunakan teknik ini.

Durasi Video  : 28 minit 14 saat

 

Video #02 – Tool Yang Diperlukan

Ringkasan:

  1. Pengenalan untuk tool seperti FB Inboxer, FB exiter
  2. Menerangkan feature satu persatu yang terdapat dalam tool beserta cara pengunaan secara ringkas

Durasi Video : 50 minit 49 saat

Video #03 – Strategi Kumpul Lead

Startegi Kumpul Leads

Ringkasan:

  1. Intro video menerangkan kelebihan mempunyai banyak leads
  2. Menerangkan beberapa teknik untuk dapatkan leads (subscriber)

Durasi Video : 16 minit 29 saat

Video #04 – Strategi Blasting

strategi blasting

Ringkasan:

  1. Perlunya strategi broadcast/blasting walaupun mempunyai lead yang banyak untuk mengelakan account FB kena flag.
  2. Menerangkan lebih dalam mengenai 4 teknikal aspek iaitu Speed, Grouping, Content dan Frequency (Kekerapan) supaya kempen berjalan lancar dan lebih baik.

Durasi Video: 15 minit 47 saat

Video #05 – Info Penting

info penting

Ringkasan:

  1. Beberapa Info penting sekiranya kempen menghadapi masalah dan tips untuk mengelakannya.

Durasi Video  : 11 minit 21 saat

 

Video #06 – Pengenalan

info penting

Ringkasan:

  1. Maklumat terkini yang telah dikemaskini selepas 2 Ogos 2017.
  2. Menerangkan FB Exciter Pro dah telah membuang fitur Lead Group, Multi Group Campaign dan Comment Reply . Pilihan yang ada adalah  FB Inboxer dan Hitinbox.
  3. Menerangkan secara ringkas fitur dan kelebihan/kekurangan tool Chatfuel dan Manychat

Durasi Video  : 28 minit 14 saat

 

Video #07 – Chatfuel

chatfuelchatfuel feature

Ringkasan:

  1. Penerangan lengkap cara nak guna Chatfuel khas untuk Messenger Marketing 1.0

Durasi Video  : 49 minit 50 saat

 

Video #08 – Manychat 1

manychat1

Ringkasan:

  1. Menerangkan cara untuk register Manychat dan link ke Facebook Profile
  2. Cara untuk set beberapa fitur yang terdapat dalam Manychat

Durasi Video  : 14 minit 01 saat

 

Video #09 – Manychat 2

manychat 2

Ringkasan:

  1. Menerangkan bahagian Content dalam Manychat
  2. Menerangkan fitur Automation dalam Manychat.

Durasi Video  : 34 minit 20 saat

 

Video #10 – Manychat 3

growth toolmanychat

Ringkasan:

  1. Menerangkan tiga fitur serta pengunaan satu persatu Growth Tools yang terdapat dalam Manychat iaitu Landing Page, Messenger Ref URL dan Facebook Comment

Durasi Video  : 30 minit 39 saat

 

Video #11 – Messenger Marketing 2.0 Preview

MM2.0

Ringkasan:

  1. Pengenalan mengenai Messenger Marketing  2.0
  2. Sebab tidak diajar dalam Messenger Marketing 1.0

Durasi Video  : 11 minit 18 saat

 

Pengalaman mengunakan tool + teknik Messenger Marketing 1.0 

Tak sangka lak saya bila saya run software FB Inboxer di server, rupanya ada lead 1800++ yang boleh saya broadcast terus ke private massage di Facebook.

Sekiranya anda nak install FB Inboxer ni sebagus-bagusnya di VPS Hosting dan bukan di share hosting. Alternatif lain boleh guna Hitinbox. Kalu nak saya setup satu account FBInboxer di server saya ni..boleh hubungi saya terus di bloggerkickstart(at)gmail.com untuk pertanyaan. Saya boleh bagi harga special. 🙂

Walaupun dalam MM1.0 , owner sarankan segment group kepada 500 orang, saya hanya setkan group maksimum kepada 100 subscriber. Jumlah group akan jadi lebih banyak tetapi nak monitor lebih senang. ​

Untuk broadcast saya setkan ​maximum 200 subscriber pada delivery rate random. Alhamdulilah takde masalah sekarang. Tapi untuk selamat guna info di dalam Video #04- Startegi Blasting. Anda hanya perlu schedule broadcast anda selang dalam 30 minit ke 2 jam per kempen sekiranya banyak group. Jangan lupa hanya broadcast pada masa yang sesuai dengan prospek anda berada untuk maximum result.

Conversion dan engagment yang lebih baik berbanding mengunakan emel marketing sepanjang kempen. Kadar klik link dalam mesej pun sangat bagus. Ini termasuk beberapa sale baru saya dapat.

Kesimpulan mengenai Messenger Marketing 1.0 

Messenger Marketing 1.0 (SenseiPlus) Rating

Isi Kandungan

Harga

Support

Secara umum, saya berpuas hati dengan produk ini disebabkan ianya telah menjimatkan masa saya untuk belajar tool seperti FB Inboxer, Chatfuel dan Manychat.

Untuk rekod, saya menggunakan FB Inboxer yang telah di install ke VPS hosting. Bagi yang nak kurangkan kos adalah disarankan menggunakan Manychat atau Chatfuel sebagaimana dalam kemaskini video pada 2 Ogos 2017.

Sekiranya anda tidak pernah mencuba email marketing atau broadcast/blast ke lead dalam FB page anda, maka ini adalah panduan yang sangat sesuai..padat dan no brainer pada harga ini.

TAWARAN DISKAUN KHAS DISKAUN RM20 

gunakan kupon RM20OFFESP di order form untuk dapatkan penjimatan RM20 dan klik butang di bawah ini untuk membeli Messenger Marketing 1.0

RM20OFFESP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*